School for the Physically Challenged

“A school is not only for learning but also a living and thriving space for children.”

Excerpt from the project description

Physically challenged people too often experience restrictions in their freedom of movement and contact with their surrounding space. For these reasons, the extension is planned as a two-storey building, with multilayered views and links to the southwest garden. Terraced terraces serve as an intermediate zone to the outer space for retreat and to serve as shading. Furthermore the terraces also serve as a barrier free space from the outside of the building.
The large corridors break the common areas, encourage and invite the movement of the physically handicapped children. Contrary to a three storey building, this design offers a connection to the existing building on two levels, with the possibilities of ‘circular paths’ with the therapy bicycle. The space is further enhanced with the use of skylights. From the main entrance, there are views to the garden, to the gym and to the top floor.

Details

Project
Extension and renovation of Anna-Bertha-Königsegg-Sonderschule
Achievement
1st Place | Competition 2011
Client
Stadtgemeinde Salzburg
Location
Salzburg
GFA
about 3.300 m²
Completion
09|2011

Team

Civil Engineer
DI Johann Lienbacher
Building Physicist
Energieoptimierung Six
Mechanical Engineer
DI Johann Lackenbauer
Electrical Engineer
ETS Elektrotechnik Claus Salzmann
Landscaping
KA2 Landschaftsarchitekten
Photographer
Andrew Phelps
Others
Building technology - Optiplan GmbH