Fire Station Köstendorf

“The very compact project convinces […] with well-solved functional relationships and by the possible separation of the different uses.”

Excerpt from the jury protocol

The position of the structure on the property allows a clear functional division. The car park is located in the North from which from you can get directly get to the changing rooms. To the Southeast, there is a spacious forecourt for the emergency vehicles, which has a direct connection to the L206. In the Western intersection area, the building is designed to the existing topography and allows a barrier-free access to the upper floor and its functions by means of a ramp.
The ground floor contains all the rooms required for use and maintenance. The cloakroom is accessed via the main entrance, which is directly connected to the vehicle hall and illuminated from two sides. The control center is situated well to offer a good overview to the hall and to the forecourt. The upper floor houses the rooms for training and accommodation.

Details

Project
Fire station Köstendorf
Achievement
1st prize competition 2019
Client
Gemeinde Köstendorf
Location
Köstendorf
GFA
ca. 950m²
Completion
-

Cooperation

Civil Engineer
Marius Consulting ZT-GmbH
Building Physicist
DI Eduard Böhm
Mechanical Engineer
TB Karbasch GmbH
Electrical Engineer
PT2S Elektroplanungs GmbH
Landscaping
-
Photographer
-
Others
-