Nursery Neumarkt Sighartstein

“The urban planning approach, with a clear structure of the […] nursery units and the common rooms,
is convincing in its location and its adaptation to the sloping terrain.”

Excerpt from the jury protocol

The 4 group, single storey nursery is situated on a gentle slope next to an existing kindergarten, to maximise the orientation of the sun and nature. The design put two groups together to form their ‘building’ and connected to each other by a ‘backbone’, in which the shared spaces are housed. Thus, gradations of semi-public and private spaces are created, which offer the children protection, security and able them to retreat. The open spaces situated in front of the groups are directly accessible from each group through a covered terrace.

The building constructed in timber, shapes the external as well as the internal appearance of the nursery. The timber panel facade spans over the volume of each individual building and connects them together as a whole. The interior pulls away from the transparent entrance areas with panelled solid white glazed timber panels and are complemented by two L-shaped exposed concrete walls. The high quality materials are left in the natural state. The material and colour concept was created to promote child development and creates a feel-good atmosphere. With the continuous loyalty to constructing in timber, ecological aspects are given a high value. The building achieved the ‘Silver’ certification under the ‘active climate’ programme.

Details

Project
Nursery | 4 groups
Achievement
Timber Const. Award 2019 - Honorable Mention
Client
City Council Neumarkt am Wallersee
Location
Sighartsein | Neumarkt a. Wallersee
GFA
about 590 m²
Completion
10|2017

Team

Civil Engineer
DI Manfred Armstorfer
Building Physicist
Bauphysik Team Zwittlinger & Spindler Engineering OG
Mechanical Engineer
Raumklima Planungsbüro für Haustechnik
Electrical Engineer
Prücher PlanungsGmbH
Landscaping
-
Photographer
Andrew Phelps
Others
Colour scheme - Ernst Muthwill