Quatier Riedenburg

„Through the use of different heights and volumes, various spaces are created, creating multi usable squares and with different vistas, lighting moods and permeability”

Excerpt from the jury protocol

Quatier Riedenburg is located at the western flank of Rainberg and in the immediate vicinity of Salzburg’s old town center, centered between in a street square which was formerly occupied by the military barracks ‘Riedenburg’. This location which previously was not accessible to the public, is now part of the city’s fabric with various squares, courtyards and green spaces. Quartier Riedenburg is a mixed development of shops, work spaces, community facilities and also designed to the cities rule in providing 75% of subsidised housing.

The huge scale is broken down to small scale neighbourhoods by creating clusters of three blocks set together around a slightly elevated space, and the use of different colours around the square. The different in heights adapt to the small scale neighbourhoods and create exciting outdoor spaces with different visual relationships and lighting moods. A spacious square is designed at Northern section from Neutorstrasse. At the Southern edge, an existing brick building is renovated to be the new Salzburg’s House for Architecture. The new kindergarten in the West, is integrated into the newly created 5000m2 park. The parks open space is sheltered from the traffic noise and slopes towards the wooded hills of Rainberg.

Details

Project
Residential development with about 315 accommodation units
Achievement
1st Place | Open competition 2014
Client
GSWB und UBM Development
Location
Salzburg
GFA
about 35.800 m²
Completion
09/2018 (North Cluster)

Team

Civil Engineer
Ahmad ZT Gmbh
Building Physicist
Graml ZT GmbH
Mechanical Engineer
TB Heilig
Electrical Engineer
TB Herbst
Landscaping
Agence Ter (draft) |Freiraum+Landschaft Stöckl (practical plan)
Photographer
Kurt Kuball
Others
FallyPlusPartner Architekten (ARGE Partner) | Atelier Thomas Pucher (Cluster A+F)