Senior Citizen’s Home Oberndorf

“The guideline of the interior design was to create the most homely atmosphere possible for all residence and thus to avoid the character of a ‘nursing home’. “

Excerpt from the project description

The residence offers 96 beds and is fully disable accesible. The shape of the structure evolves from the need to use the existing retirement home until its move into the new home. The foyer expands into (flexibly separable) communal areas such as the multipurpose room, cafeteria, dining area that opens to a covered terrace to the south.

The subsequent green courtyard with a walkway, seating areas, flower meadow and biotope was completed after the demolition of the old home in the autumn of 2003.

The intent of the interior design was to create the most homely atmosphere possible for all the living and recreation areas of the senior citizen’s home and thus to avoid the character of a “nursing home”. An open staircase leads directly from the foyer to the upper floors. This “open” vertical connection, in the context of the entrance zone and common areas, characterizes the interior experience of the house. Another special feature is the chapel, which extends over two floors and thus gives the room a sacred dimension. The projecting cube of this component is built (exterior and internaly) in wood.